widgeo.net
Halaman Utama
Logo GMS
Logo GMS
Pengenalan GMS
Bersyukur ke hadrat Allah S.W.T di atas limpah rahmat-Nya yang sentiasa menaungi umat manusia. Gerakan Mahasiswa Sedar (GMS) merupakan organisasi mahasiswa yang akan bertindak secara vokal dalam menyuarakan tuntutan hak asasi dan keadilan untuk mahasiswa sejagat. Namun begitu suka untuk diperjelaskan bahawa eksistensi GMS adalah bermatlamatkan perjuangan untuk menurunkan harga yuran KUIS yang membebankan. Oleh itu perkara ini menjawab persoalan ramai pihak yang mempertikai kehadiran GMS sebagai organisasi yang tidak bermatlamat dan berperancangan. Susun atur gerak kerja GMS telah menelan beberapa ‘purnama’ sehinggalah menghampiri kemuncak pada jumaat yang lalu. Walaupun begitu himpunan aman tersebut bukanlah titik penyudah bagi perjuangan GMS yang akan terus berpencak sehinggalah matlamat harga yuran diturunkan tercapai. Kewujudan GMS adalah berdasarkan kesedaran yang memuncak untuk membela sahabat mahasiswa yang sedang dihimpit tekanan akibat kekangan harga yuran yang tinggi. Adalah diluar kemampuan GMS yang juga manusia biasa untuk hanya berpeluk tubuh melihat penderitaan saudara se-kampus menahan lapar sehingga memudaratkan diri dan pengajian. GMS bangkit dengan minda optimistik untuk merobah penderitaan kepada pembelaan. Walaupun banyak pandangan yang bersifat kontra dengan cara perjuangan GMS, namun kehadiran ribuan mahasiswa dalam himpunan memorandum yang lalu amat bermakna dalam memberi suntikan semangat kepada GMS untuk meneruskan momentum perubahan. Selaras dengan slogan Dari Mahasiswa Untuk Mahasiswa, GMS akan terus menggerakkan kuasa mahasiswa dalam menuntut pembelaan sehinggalah harga yuran diturunkan. “Jika rakyat sedar kuasa yang dimiliki mereka, lantas mereka akan memerintah”
Other things
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis ligula lorem, consequat eget, tristique nec, auctor quis, purus. Vivamus ut sem. Fusce aliquam nunc vitae purus.
Other things
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis ligula lorem, consequat eget, tristique nec, auctor quis, purus. Vivamus ut sem. Fusce aliquam nunc vitae purus.
Other things
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis ligula lorem, consequat eget, tristique nec, auctor quis, purus. Vivamus ut sem. Fusce aliquam nunc vitae purus.
GMS Mendesak Yuran Turun
Sunday, November 15, 2009
Dalam keghairahan KUIS untuk mengejar statusnya untuk mencapai taraf Universiti penuh, pelbagai perubahan drastik dan pembangunan yang begitu pesat membangun telah dilaksanakan bagi merealisasikan hasrat tersebut. Serentak dengan hasrat murni itu juga, mahasiswa KUIS telah dibebankan dengan kenaikkan harga yuran yang begitu mendadak yang sememangnya menjadi bebanan dan tekanan yang amat dahsyat di kalangan mahasiswa KUIS khususnya.

Menurut kajian, kenaikan yuran KUIS telah dirasai sekitar 2006 dan kemuncak kepada peningkatan yuran ialah pada tahun 2007 di mana ia naik sehingga dua kali ganda. Kenaikan ini sekaligus membebankan mahasiswa sehingga menyebabkan segelintir daripada mereka terpaksa menangguhkan pengajian dan ada yang terus berhenti. Selain itu juga, peningkatan kadar yuran KUIS tidak setimpal dengan kemudahan yang disediakan.

FAKTA KES

Pada 27 Oktober 2009 pihak Gabungan Mahasiswa Sedar (GMS) yang terdiri daripada beberapa pimpinan pelajar telah melakukan pertemuan dan edaran secara langsung kepada mahasiswa khususnya yang tinggal di asrama. Hasil kutipan borang kaji selidik tersebut pihak GMS berjaya mengumpul sebanyak 1,882 respondan.

Edaran borang soal selidik ini dilakukan adalah bertujuan bagi mendapatkan maklum balas secara kolektif daripada mahasiswa berkenaan dengan isu kenaikan yuran. Pertanyaan dari borang soal selidik yang dibuat adalah seperti berikut:

1. Saya berpuas hati dengan kadar yuran yang ditetapkan.

2. Saya merasakan yuran di sini lebih murah berbanding yuran di IPTS yang lain.

3. Pinjaman yang saya perolehi dapat membiayai yuran pengajian dan kos sara diri saya.

4. Saya merasakan pihak pengurusan wajar mengenakan caj perkhidmatan pengangkutan (bas) dan CyberCafe walaupun sudah termasuk di dalam yuran fasiliti.

5. Pihak pengurusan perlu membentangkan penyata kewangan bendahari kepada mahasiswa.

6. Kemudahan yang saya perolehi bersesuaian dengan yuran perkhidmatan yang dikenakan.

7. Saya merasakan yuran pengajian tidak membebankan dan tidak mempengaruhi sesi pembelajaran saya.

8. Pada pandangan anda, wajarkah yuran diturunkan? Sekiranya ya, nyatakan sebab.

9. Adakah anda akan turut bersama-sama dengan gerakan mahasiswa dalam usaha menurunkan harga yuran.

Pada 2 november 2009, rundingan 3 pihak diantara Jabatan pembangunan Mahasiswa (JPM), Bendahari KUIS dengan pihak GMS sendiri berkenaan isu yuran ini telah dinafikan atas alasan tidak mempercayai suara mahasiswa

Pertemuan terus diadakan dengan Timbalan Rektor Akademik dan Mahasiswa yang turut dihadiri oleh Pengarah Akademi Islam KUIS dan dua timbalannya pada 3 november 2009. Dalam perbincangan tersebut, Timbalan Rektor berdolak dalih dengan memberi pelbagai alasan dan timbul keraguan di pihak GMS apabila Timbalan Rektor menyatakan bahawa beliau tidak mengetahui berkenaan maklumat kenaikan yuran. Beliau juga meminta pihak GMS supaya mengemukakan bukti kolektif suara mahasiswa berkenaan isu ini.

Sehubungan dengan itu, pihak GMS telah mengambil inisiatif mengadakan sesi penerangan (speaking corner) bermula 3 november 2009 sehingga 5 November 2009. Ini adalah langkah yang diambil hasil daripada persoalan yang ditimbulkan oleh mahasiswa dalam mendapatkan penjelasan mengenai isu ini.

Pada 5 November 2009, pihak GMS dengan kerjasama pihak masjid serta pimpinan-pimpinan pelajar telah menganjurkan solat hajat perdana selepas solat fardhu isya’ berkenaan isu ini. Solat hajat perdana tersebut telah dihadiri seramai kira-kira 400 orang mahasiswa. Selepas solat hajat tersebut sesi penerangan bergerak terus diadakan berhampiran asrama pelajar yang mendapat sambutan hampir 1000 orang.

6 November 2009 adalah hari kemuncak perhimpunan aman dan penyerahan memorandum kepada Rektor KUIS.

PENDIRIAN GMS

Oleh itu, GMS ingin menegaskan bahawa pihak berwajib mesti menurunkan kadar yuran berdasarkan tuntutan-tuntutan bertulis di dalam memorandum.

“Dari mahasiswa untuk mahasiswa”

Gabungan Mahasiswa Sedar (GMS)
posted by DARI MAHASISWA UNTUK MAHASISWA @ 1:43 AM  
0 Comments:

Post a Comment

<< Home
 
About Me

Name: DARI MAHASISWA UNTUK MAHASISWA
Home:
About Me:
See my complete profile
Previous Post
Archives
Powered by

BLOGGER

© 2005 Gerakan Mahasiswa Sedar Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Car Pictures