widgeo.net
Halaman Utama
Logo GMS
Logo GMS
Pengenalan GMS
Bersyukur ke hadrat Allah S.W.T di atas limpah rahmat-Nya yang sentiasa menaungi umat manusia. Gerakan Mahasiswa Sedar (GMS) merupakan organisasi mahasiswa yang akan bertindak secara vokal dalam menyuarakan tuntutan hak asasi dan keadilan untuk mahasiswa sejagat. Namun begitu suka untuk diperjelaskan bahawa eksistensi GMS adalah bermatlamatkan perjuangan untuk menurunkan harga yuran KUIS yang membebankan. Oleh itu perkara ini menjawab persoalan ramai pihak yang mempertikai kehadiran GMS sebagai organisasi yang tidak bermatlamat dan berperancangan. Susun atur gerak kerja GMS telah menelan beberapa ‘purnama’ sehinggalah menghampiri kemuncak pada jumaat yang lalu. Walaupun begitu himpunan aman tersebut bukanlah titik penyudah bagi perjuangan GMS yang akan terus berpencak sehinggalah matlamat harga yuran diturunkan tercapai. Kewujudan GMS adalah berdasarkan kesedaran yang memuncak untuk membela sahabat mahasiswa yang sedang dihimpit tekanan akibat kekangan harga yuran yang tinggi. Adalah diluar kemampuan GMS yang juga manusia biasa untuk hanya berpeluk tubuh melihat penderitaan saudara se-kampus menahan lapar sehingga memudaratkan diri dan pengajian. GMS bangkit dengan minda optimistik untuk merobah penderitaan kepada pembelaan. Walaupun banyak pandangan yang bersifat kontra dengan cara perjuangan GMS, namun kehadiran ribuan mahasiswa dalam himpunan memorandum yang lalu amat bermakna dalam memberi suntikan semangat kepada GMS untuk meneruskan momentum perubahan. Selaras dengan slogan Dari Mahasiswa Untuk Mahasiswa, GMS akan terus menggerakkan kuasa mahasiswa dalam menuntut pembelaan sehinggalah harga yuran diturunkan. “Jika rakyat sedar kuasa yang dimiliki mereka, lantas mereka akan memerintah”
Other things
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis ligula lorem, consequat eget, tristique nec, auctor quis, purus. Vivamus ut sem. Fusce aliquam nunc vitae purus.
Other things
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis ligula lorem, consequat eget, tristique nec, auctor quis, purus. Vivamus ut sem. Fusce aliquam nunc vitae purus.
Other things
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis ligula lorem, consequat eget, tristique nec, auctor quis, purus. Vivamus ut sem. Fusce aliquam nunc vitae purus.
Selamat Hari Raya Eidul Adha..
Friday, November 27, 2009

Salam perubahan,
Segala puji bagi Allah yang menerangi bumi ini dengan cahaya matahari pada siang hari, dan memantulkan cahaya matahari ke bulan pada malamnnya. Apa yang lebih besar kekuasaanNya ialah cahaya agamaNya iaitu Islam tidak akan selama-lamanya padam.
Sahabat-sahabat yang dikasihi,
Kita tiada apa-apa kepentingan di Dunia ini melainkan tanaman-tanaman yang akan kita tuai untuk dibawa ke Akhirat kelak. Sama ada tanaman itu baik atau tidak ia terpulang kepada kita untuk membajainya. Segala bahan-bahan yang digunakan untuk memelihara tanaman tersebut telah tersedia dengan cukup, terpulang kepada kita untuk menggunakannya sebaik mungkin, amat rugi bagi mereka yang tidak memanfaatkannya sebaik mungkin.


Sahabat-sahabat,
Untuk memastikan agar tanaman tersebut dalam keadaan baik, ia memerlukan pemeliharaan yang konsisten. Kita perlu melaksanakan jadual penjagaan dengan penuh komitmen tanpa berbelah bagi, ia tidak boleh dilakukan dengan ala kadar. Dalam menjalankan komitmen kita perlulah melakukan pengorbanan dengan memencilkan kepentingan diri demi mendapatkan tuaian yang terbaik. Inilah yang dikatakan perjuangan, perjuangan menuntut seribu pengorbanan yang jitu dari segala sudut. Dalam memperkasakan perjuangan ini, kita memerlukan kekuatan dari segi fizikal dan spiritual. Adalah sangat dituntut bagi seseorang itu untuk mengutamakan kekuatan spiritual, ini kerana dari kekuatan spiritual lah datangnya kekuatan fizikal. Sahabat-sahabat mungkin ingat bagaimana kisah Nabi Daud a.s yang mana ketika baginda menumbangkan Jalut yang dikenali dengan kegagahannya hanya dengan serangan mudah yang dilakukan oleh baginda a.s. Ketika terjadinya peperangan ini, Nabi Daud a.s masih remaja tetapi baginda telah membuktikan keberaniannya untuk berjuangan menentang kezaliman. Cita-cita baginda menjadi kenyataan disebabkan kekuatan spiritualnya hasil dari tautan hatinya yang kuat kepada Allah s.w.t. Secara mudahnya dapat kita simpulkan bahawa takwa adalah asas kepada perjuangan.


Sahabat-sahabat,
Dikesempatan ini saya mewakili seluruh saf pejuang Gerakan Mahasiswa Sedar (GMS) mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha. Moga pada hari yang mulia ini menjadi batu loncatan bagi kita untuk membumikan cita-cita untuk mencapai kebahagiaan yang hakiki di Akhirat kelak seterusnya tetap thabat (konsisten) agar keadilan dan kebenaran tertegak di KUIS dan di bumi Allah amnya. Demi Allah, kami akan tetap optimis untuk memacu perubahan di bumi KUIS yang tercinta.
Dari Mahasiswa, Untuk Mahasiswa
AHMAD SYAFIQ AKMAL BIN AHMAD KAMIL
PRESIDEN GMS
posted by DARI MAHASISWA UNTUK MAHASISWA @ 8:52 AM  
0 Comments:

Post a Comment

<< Home
 
About Me

Name: DARI MAHASISWA UNTUK MAHASISWA
Home:
About Me:
See my complete profile
Previous Post
Archives
Powered by

BLOGGER

© 2005 Gerakan Mahasiswa Sedar Blogger Templates by Isnaini Dot Com and Car Pictures